Heading met logo van Anna Timmerman VZW

Home Wat is AT? Wat is doofblindheid? Communicatie met doofblinden Lorm T-shirt Inktpatronen, GSM's & ICT-materiaal Download folder NieuwsContact Documenten VrijwilligersInternationaal Links n het kader van de masteropleiding orthopedagogiek aan de KU Leuven en in samenwerking met de vereniging Anna Timmerman VZW, is er een onderzoek gestart naar de levenssituatie van mensen met verworven doofblindheid. Het onderzoek is gericht naar mensen met een gecombineerde auditief-visuele beperking, ongeacht de ernst en de oorzaak.

Hier vind je een nieuwspagina: laatste weetjes die interessant zijn voor de doelgroep, uit de krant, links naar bepaalde sites

2016

Kom in actie voor doofblinden tijdens Music for Life 2016

In december organiseert Studio Brussel Music for Life, haar jaarlijkse campagne voor een goed doel. Na het succes van vorig jaar heeft Anna Timmerman zich opnieuw ingeschreven. We doen een warme oproep om ook dit jaar Anna Timmerman te steunen met een eigen georganiseerde actie.

Ben je op zoek naar een goed doel voor Music for Life? Of wil je doofblinden steunen met een actie?
Bekijk de volledige oproep

Workshop Social Haptics Communcation

Anna Timmerman vzw organiseert een tweedelige workshop social haptic communication. Tijdens de eerste sessie op 19 november 2016 worden de meest gebruikte haptic tekens aangeleerd en ingeoefend. Tijdens de tweede sessie op 11 februari 2017 volgt een verdieping. We werken in kleine groepjes zodat er veel ruimte is voor vragen.

Meer informatie en inschrijven

Kortrijk gordelt voor Usher

Op 10 juli 2016 vond de Kortrijkse Gordel plaats. Dit jaar werd er ook geld ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek naar het Usher syndroom. Een tiental Doofblinden sprongen op de tandem en deden mee aan één van de fietstochten.

Ook de regionale tv-zender WTV Focus was aanwezig. Zij interviewden een aantal deelnemers en ook mensen met Usher.

Bekijk het volledige artikel

Officiële overhandiging opbrengst Music for Life 2016 aan SWODB

Op 13 mei 2016 vond de officiële overhandiging van de opbrengst van Music for Life aan Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWODB) plaats in KI Spermalie te Brugge.

Bekijk het volledige artikel
Cheque voor wetenschappelijk onderzoek doofblindheid (Brugs Handelsblad 20 mei 2016)

Beleef doofblindheid bij XiNiX

Hoe ervaren doofblinde mensen de wereld? Welke gevolgen heeft hun dubbele handicap? Wij nodigen je uit om het aan de lijve te ondervinden tijdens de module ‘Doofblindheid’ bijXiNiX. De module doofblindheid wordt verzorgd door mensen van vzw Anna Timmerman en vindt plaats in de gebouwen van Licht en Liefde te Varsenare.

In 2017 wordt de module georganiseerd op

  • 17 maart
  • 28 april
  • 6 oktober

Meer informatie en inschrijven

Zet Ushersyndroom op de wereldkaart

Heb je Usher of heb je op een andere manier met Usher te maken? Help mee om Ushersyndroom goed zichtbaar te maken en zet jezelf op de wereldkaart! Hoe meer Ushers zich op de kaart zetten, hoe meer we weten over het precieze aantal Ushers in België en de wereld.

Lees meer

Onderzoek naar het functioneren van personen met aangeboren doofblindheid

In 2006 werd aan de Universiteit Groningen een internationale opleiding gestart voor het behalen van een Master in Congenital Deafblindness and Communication. Verschillende afgestudeerde Masters grepen ook de kans tot verder wetenschappelijk onderzoek. Zo werden er in het laatste jaar al vijf doctoraatsonderzoeken voorgedragen, specifiek gericht op de doelgroep personen met aangeboren doofblindheid.

Lees het volledige artikel

Een en al oog en oor

Deze nieuwsbrief brengt je op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek naar doofblindheid, onderzoeken naar behandeling voor Usher, interviews met doofblinden, activiteiten,..

Heb je de nieuwsbrief nog niet ontvangen? Hieronder kan je de vorige nummers lezen.
Wil je de volgende nieuwsbrieven ontvangen, schrijf je in via de knop 'Subscribe' linksboven de pagina of via deze link.

Een en al oog en oor januari 2016
Een en al oor en oog april 2016
Een en al oor en oog juni 2016
Een en al oor en oog oktober 2016

2015

Music for Life-actie voor Anna Timmerman vzw was overdonderend succes

Anna Timmerman vzw deed mee aan Music for Life 2015, de jaarlijkse campagne van Studio Brussel voor het goede doel. Er waren drie acties, waarmee heel wat geld werd ingezameld. Met de opbrengst van de acties steunen we een zeer goed doel: wetenschappelijk onderzoek naar doofblindheid.

Met de drie acties werd in totaal € 9.626,55 ingezameld. Wat een geweldig resultaat! Usher Power zamelde met hun online actie € 7.334,55 in, de wandeling van Fina's Voetstap in Brussel bracht € 100 op. De verkoop van pralines, mueslibekers en krijtmokken was goed voor € 2.222. Dank je wel aan iedereen die een actie startte. En dank je wel aan iedereen die ons steunde tijdens Music for Life.

Lees het volledige verslag

Anna Timmerman vzw nu ook op twitter en facebook

Heb je een facebook- of een twitteraccount? Je kan Anna Timmerman vzw nu ook volgen via facebook en twitter.

Een en al oor en oog

Vanaf dit jaar verstuurt Anna Timmerman vzw een tweemaandelijkse online nieuwsbrief via e-mail. Deze nieuwsbrief brengt je op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek naar doofblindheid, onderzoeken naar behandeling voor Usher, interviews met doofblinden, activiteiten,.. De eerste nieuwsbrief werd verzonden op 27 februari 2015.

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2015 lezen.

Een en al oor en oog februari 2015
Een en al oor en oog april 2015
Een en al oor en oog juni 2015
Een en al oor en oog september 2015
Een en al oor en oog november 2015

2014

Retinitis Pigmentosa en andere netvliesaandoeningen: Lezing van Prof. Leroy

Professor Leroy (UZ Gent) gaf op 7 juni 2014 in KI Spermalie een lezing over Retinitis Pigmentosa en andere oogaandoeningen. De lezing werd georganiseerd door Anna Timmerman vzw.

De lezing bestaat uit 3 delen:

  • Het eerste deel ging over de werking van het oog, meer bepaald het netvlies
  • Het tweede deel behandelde de erfelijkheid (genetica) en de verschillende netvliesaandoeningen
  • Het derde deel ging over de behandelingen van vandaag en toekomst (gentherapie, stamceltherapie en andere).

Lees het volledige verslag

Week van de Brailleliga

Van 12 tot 30 september zette de Brailleliga de tewerkstelling van blinde en slechtziende personen in de kijker met de campagne 'Je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken'. Werken, een eigen inkomen hebben en zich op die manier ten volle integreren in de samenleving: iedereen heeft er recht op, ook blinde en tot slechtziende personen! Voor tal van jobs beschikken zij over dezelfde kwaliteiten en vaardigheden als ziende personen. Met andere woorden: je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken.

Deze campagne speelde zich af op verschillende niveaus: een reclamespot op tv, affiches in de Brusselse metro, een brochure met advies voor personen met een visuele handicap en werkgevers, evenementen die gelinkt zijn aan de campagne, en ook een memorandum geadresseerd aan de verantwoordelijke politici.

In het tv-spotje 'Je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken' zie je een vrouw met Ushersyndroom aan het werk. Meer informatie over deze campagne vind je op www.weekbrailleliga.be.

2013

Leuvense Disability filmfestival: film over doofblinde man

Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart 2013 vond in Leuven het derde
Disability filmfestival plaats.

Op dinsdag 12 maart werd de schitterende documentaire "Planet of snail"
(www.planetofsnail.com) vertoond waarin het leven wordt verbeeld van de
doofblinde Zuid-Koreaan Young-Chan. De vereniging Anna Timmerman heeft het
peterschap van deze avond op zich genomen om de aandacht te vestigen op de
mogelijkheden van doofblinde mensen als die voldoende ondersteuning krijgen.
de avond startte om 19 uur met een panelgesprek met Vlaamse doofblinde mensen
dat werd geleid door een journaliste van De Morgen.

Een samenvatting van de film vindt u hier.

Euthanasie voor doofblinde tweeling

Op 14 december 2012 lieten de dove tweelingbroers Marc en Eddy (45) zich euthaniseren. Ze waren doof vanaf de geboorte, hadden een erfelijke oogaandoening en andere ongeneeslijke klachten.

Dit lokte veel discussies uit in de Dovenwereld en bij doofblinden over de hele wereld.
Anna Timmerman nam haar standpunt in, welke u kan lezen in het opiniestuk van Paul Bulckaert.
Fevlado plaatste ook haar opinie op de Vrije Tribunes van Knack.

2011

Workshop Haptics op REVA Beurs 2011

De vzw Anna Timmerman vereniging organiseerde twee workshops "social haptic communication" tijdens de REVA-beurs.

"Haptic signs" zijn eenvoudige gebaren die u maakt op het lichaam (schouder, arm, rug). Dit om snel belangrijke visuele informatie weer te geven aan mensen die deze niet kunnen waarnemen. Het kan daarbij gaan om het weergeven van emoties zoals lachen, bedroefd, verbaasd, boos. Ook zijn er tekens voor korte boodschappen zoals "ik ben hier", "ik ben weg", "het is stil", "het is tijd" en "er is gevaar". Ten slotte kan u door het tekenen van een schets op de rug ruimtelijke informatie geven aan de doofblinde persoon zoals de vorm van het lokaal, de schikking van de meubels, de plaats waar de doofblinde persoon zich bevindt, de plaats van de deur en de trap; de nog overeind staande kegels bij het bowlen...

Dankzij "social haptic communication" kunnen verwanten, vrijwilligers en professionele hulpverleners ertoe bijdragen dat o.a. doofblinde mensen zich veiliger en meer betrokken voelen en adequater op een situatie kunnen reageren.

2009

Heel eenzaam: AD 01/2009 : Doofblinden worden nog te vaak als personen met een mentale handicap beschouwd en behandeld. Wat dan zorgt voor ongelukkige levens, zoals je in dit artikel kan lezen.

Copyright © 2007-2015 Anna Timmerman VZW. Alle rechten voorbehouden