Heading met logo van Anna Timmerman VZW

Home Wat is AT? Wat is doofblindheid? Communicatie met doofblinden Lorm T-shirt Download folder NieuwsContact Documenten VrijwilligersInternationaal Links n het kader van de masteropleiding orthopedagogiek aan de KU Leuven en in samenwerking met de vereniging Anna Timmerman VZW, is er een onderzoek gestart naar de levenssituatie van mensen met verworven doofblindheid. Het onderzoek is gericht naar mensen met een gecombineerde auditief-visuele beperking, ongeacht de ernst en de oorzaak.

Hier vind je een nieuwspagina: laatste weetjes die interessant zijn voor de doelgroep, uit de krant, links naar bepaalde sites

2018

Russisch doofblindentheater "In Touch" komt naar Brussel

Hoe leef jij in stilte en duisternis? Hoe ziet je leven eruit als je DOOFBLIND bent?
Op woensdag 5 december kan je in het Russisch cultureel en wetenschappelijk centrum in Brussel deelnemen aan een workshop met doofblinde acteurs en ’s avonds een theatervoorstelling bekijken van een Russische theatergoep met doofblinden.

In dit theater spelen op één podium professionele doofblinde acteurs samen met bekende Russische theatersterren. "In Touch" is een bijzonder
toneelstuk dat op de levensverhalen van echte mensen gebaseerd is.

De workshop start om 15.30 uur en de voorstelling om 19 uur, beiden in de theaterzaal van het Russisch Centrum.

We proberen de voorstelling toegankelijk te maken voor iedereen. Er is begeleiding van het station naar het Russisch Centrum en terug. Er staat een tolk VGT naast het podium en er is boventiteling voorzien.

We vragen ook een bijdrage van 2 € voor Anna Timmerman vzw. Met jouw bijdrage kunnen we de voorstelling toegankelijk maken voor iedereen. Je kan inschrijven tot 27 november 2018 via het online inschrijfformulier.

Je inschrijving is definitief na betaling van 2 € op de rekening van Anna Timmerman vzw. Heb je problemen met het online inschrijfformulier? Stuur dan een e-mail naar info@annatimmerman.be.

De organisatie van deze voorstellingen is mogelijk gemaakt met de steun van de Russische Ambassade in België, Russische Ambassade in Nederland en met hulp van de Nederlandse en Belgische non-profit organisaties (Stichting 5 D, DBCX, Koninklijke Kentalis, Muziek Etc, Anna Timmermans VZV, De KADE, Helen Keller Club).

Steun Anna Timmerman vzw tijdens Music for Life

Na het succes van de vorige jaren heeft Anna Timmerman zich dit jaar weer ingeschreven als goed doel bij Music for Life, de jaarlijkse actie van Studio Brussel voor het goede doel. Met de opbrengst willen we wetenschappelijk onderzoek, projecten voor doofblinden en de werking van onze vzw ondersteunen.

Geniet je graag van een heerlijke massage? Bij Massagepraktijk Time 4 Me kan je tot 21 december terecht voor een heerlijke Massage for Life. 10% van de opbrengst wordt geschonken aan Anna Timmerman vzw.
Ben je ook zo verlekkerd op onderuit te zakken met een filmpje en een lekker zakje chips? Nathalie verkoopt chips ten voordele van Anna Timmerman vzw. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek voor Ushersyndroom.
Bekijk onze warme acties

Wil je graag een actie starten tijdens Music for Life en ben je nog op zoek naar een goed doel? Tot 24 december kan je je actie registreren bij Music for Life.
Bekijk onze warme oproep

Conferentie over doofblindheid in Europees Parlement op 5 juni

Op 5 juni 2018 hield de Europese DoofblindenUnie een bijeenkomst in het Vlaams Parlement te Brussel. De conferentie werd georganiseer door EDbU en EDbN, twee Europese belangenorganisaties voor doofblinden.

Enkele bestuursleden van Anna Timmerman waren aanwezig bij de conferentie, samen met doofblinden uit heel Europa.

Er waren verschillende toespraken van Europese parlementsleden en Doofblinden. Alle partijen kwamen aan het woord. Uit de conferentie bleek dat een goede begeleiding en professionele tolken zeer belangrijk zijn voor de volledige participatie van Doofblinden.

Bekijk het volledige verslag van de conferentie 

Studiedag 'Doofblind en dan?' was een zeer geslaagde dag

Op 17 maart 2018 organiseerde Anna Timmerman vzw in samenwerking met Doof Vlaanderen Vorming vzw, Begeleidingscentrum De Kade vzw en KULeuven campus Antwerpen een Studiedag “Doofblind: en dan?” .

De studiedag begon met lezingen over de impact van doofblindheid en de kwaliteit van leven bij doofblinden in Vlaanderen. In de namiddag kon iedereen deelnemen aan twee workshops.

De dag werd afgesloten met een netwerkreceptie. De organisatoren en deelnemers blikken tevreden terug op deze geslaagde dag. Zeker voor herhaling vatbaar!

Bekijk het volledige verslag

Beleef doofblindheid bij XiNiX

Hoe ervaren doofblinde mensen de wereld? Welke gevolgen heeft hun dubbele handicap? Wij nodigen je uit om het aan de lijve te ondervinden tijdens de module ‘Doofblindheid’ bijXiNiX. De module doofblindheid wordt verzorgd door mensen van vzw Anna Timmerman en vindt plaats in de gebouwen van Licht en Liefde te Varsenare.

In 2018 wordt de module georganiseerd op

  • 19 oktober
  • 7 december

Meer informatie en inschrijven

Een en al oog en oor

Deze nieuwsbrief brengt je op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek naar doofblindheid, onderzoeken naar behandeling voor Usher, interviews met doofblinden, activiteiten,..

Heb je de nieuwsbrief nog niet ontvangen? Hieronder kan je de vorige nummers lezen.
Wil je de volgende nieuwsbrieven ontvangen, schrijf je in via de knop 'Subscribe' linksboven de pagina of via deze link

Een en al oor en oog maart 2018
Een en al oor en oog juni 2018

2017

Een en al oog en oor

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2017 lezen:

Een en al oog en oor maart 2017
Een en al oor en oog juni 2017
Een en al oor en oog september 2017
Een en al oor en oog december 2017

2016

Kortrijk gordelt voor Usher

Op 10 juli 2016 vond de Kortrijkse Gordel plaats. Dit jaar werd er ook geld ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek naar het Usher syndroom. Een tiental Doofblinden sprongen op de tandem en deden mee aan één van de fietstochten.

Ook de regionale tv-zender WTV Focus was aanwezig. Zij interviewden een aantal deelnemers en ook mensen met Usher.

Bekijk het volledige artikel

Officiële overhandiging opbrengst Music for Life 2016 aan SWODB

Op 13 mei 2016 vond de officiële overhandiging van de opbrengst van Music for Life aan Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWODB) plaats in KI Spermalie te Brugge.

Bekijk het volledige artikel
Cheque voor wetenschappelijk onderzoek doofblindheid (Brugs Handelsblad 20 mei 2016)

Zet Ushersyndroom op de wereldkaart

Heb je Usher of heb je op een andere manier met Usher te maken? Help mee om Ushersyndroom goed zichtbaar te maken en zet jezelf op de wereldkaart! Hoe meer Ushers zich op de kaart zetten, hoe meer we weten over het precieze aantal Ushers in België en de wereld.

Lees meer

Onderzoek naar het functioneren van personen met aangeboren doofblindheid

In 2006 werd aan de Universiteit Groningen een internationale opleiding gestart voor het behalen van een Master in Congenital Deafblindness and Communication. Verschillende afgestudeerde Masters grepen ook de kans tot verder wetenschappelijk onderzoek. Zo werden er in het laatste jaar al vijf doctoraatsonderzoeken voorgedragen, specifiek gericht op de doelgroep personen met aangeboren doofblindheid.

Lees het volledige artikel

Een en al oog en oor

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2016 lezen.

Een en al oog en oor januari 2016
Een en al oor en oog april 2016
Een en al oor en oog juni 2016
Een en al oor en oog oktober 2016
Een en al oor en oog december 2016

2015

Music for Life-actie voor Anna Timmerman vzw was overdonderend succes

Anna Timmerman vzw deed mee aan Music for Life 2015, de jaarlijkse campagne van Studio Brussel voor het goede doel. Er waren drie acties, waarmee heel wat geld werd ingezameld. Met de opbrengst van de acties steunen we een zeer goed doel: wetenschappelijk onderzoek naar doofblindheid.

Met de drie acties werd in totaal € 9.626,55 ingezameld. Wat een geweldig resultaat! Usher Power zamelde met hun online actie € 7.334,55 in, de wandeling van Fina's Voetstap in Brussel bracht € 100 op. De verkoop van pralines, mueslibekers en krijtmokken was goed voor € 2.222. Dank je wel aan iedereen die een actie startte. En dank je wel aan iedereen die ons steunde tijdens Music for Life.

Lees het volledige verslag

Anna Timmerman vzw nu ook op twitter en facebook

Heb je een facebook- of een twitteraccount? Je kan Anna Timmerman vzw nu ook volgen via facebook en twitter.

Een en al oor en oog

Sinds 27 febuari 2015 verstuurt Anna Timmerman vzw een tweemaandelijkse online nieuwsbrief via e-mail. Deze nieuwsbrief brengt je op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek naar doofblindheid, onderzoeken naar behandeling voor Usher, interviews met doofblinden, activiteiten,..

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2015 lezen.

Een en al oor en oog februari 2015
Een en al oor en oog april 2015
Een en al oor en oog juni 2015
Een en al oor en oog september 2015
Een en al oor en oog november 2015

2014

Retinitis Pigmentosa en andere netvliesaandoeningen: Lezing van Prof. Leroy

Professor Leroy (UZ Gent) gaf op 7 juni 2014 in KI Spermalie een lezing over Retinitis Pigmentosa en andere oogaandoeningen. De lezing werd georganiseerd door Anna Timmerman vzw.

De lezing bestaat uit 3 delen:

  • Het eerste deel ging over de werking van het oog, meer bepaald het netvlies
  • Het tweede deel behandelde de erfelijkheid (genetica) en de verschillende netvliesaandoeningen
  • Het derde deel ging over de behandelingen van vandaag en toekomst (gentherapie, stamceltherapie en andere).

Lees het volledige verslag

Week van de Brailleliga

Van 12 tot 30 september zette de Brailleliga de tewerkstelling van blinde en slechtziende personen in de kijker met de campagne 'Je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken'. Werken, een eigen inkomen hebben en zich op die manier ten volle integreren in de samenleving: iedereen heeft er recht op, ook blinde en tot slechtziende personen! Voor tal van jobs beschikken zij over dezelfde kwaliteiten en vaardigheden als ziende personen. Met andere woorden: je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken.

Deze campagne speelde zich af op verschillende niveaus: een reclamespot op tv, affiches in de Brusselse metro, een brochure met advies voor personen met een visuele handicap en werkgevers, evenementen die gelinkt zijn aan de campagne, en ook een memorandum geadresseerd aan de verantwoordelijke politici.

In het tv-spotje 'Je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken' zie je een vrouw met Ushersyndroom aan het werk. Meer informatie over deze campagne vind je op www.weekbrailleliga.be.

2013

Leuvense Disability filmfestival: film over doofblinde man

Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart 2013 vond in Leuven het derde
Disability filmfestival plaats.

Op dinsdag 12 maart werd de schitterende documentaire "Planet of snail" (www.planetofsnail.com) vertoond waarin het leven wordt verbeeld van de
doofblinde Zuid-Koreaan Young-Chan. De vereniging Anna Timmerman heeft het peterschap van deze avond op zich genomen om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden van doofblinde mensen als die voldoende ondersteuning krijgen.
De avond startte om 19 uur met een panelgesprek met Vlaamse doofblinde mensen dat werd geleid door een journaliste van De Morgen.

Een samenvatting van de film vind je hier.

Euthanasie voor doofblinde tweeling

Op 14 december 2012 lieten de dove tweelingbroers Marc en Eddy (45) zich euthaniseren. Ze waren doof vanaf de geboorte, hadden een erfelijke oogaandoening en andere ongeneeslijke klachten.

Dit lokte veel discussies uit in de Dovenwereld en bij doofblinden over de hele wereld.
Anna Timmerman nam haar standpunt in, welke u kan lezen in het opiniestuk van Paul Bulckaert.
Fevlado plaatste ook haar opinie op de Vrije Tribunes van Knack.

2011

Workshop Haptics op REVA Beurs 2011

De vzw Anna Timmerman vereniging organiseerde twee workshops "social haptic communication" tijdens de REVA-beurs.

"Haptic signs" zijn eenvoudige gebaren die u maakt op het lichaam (schouder, arm, rug). Dit om snel belangrijke visuele informatie weer te geven aan mensen die deze niet kunnen waarnemen. Het kan daarbij gaan om het weergeven van emoties zoals lachen, bedroefd, verbaasd, boos. Ook zijn er tekens voor korte boodschappen zoals "ik ben hier", "ik ben weg", "het is stil", "het is tijd" en "er is gevaar". Ten slotte kan u door het tekenen van een schets op de rug ruimtelijke informatie geven aan de doofblinde persoon zoals de vorm van het lokaal, de schikking van de meubels, de plaats waar de doofblinde persoon zich bevindt, de plaats van de deur en de trap; de nog overeind staande kegels bij het bowlen...

Dankzij "social haptic communication" kunnen verwanten, vrijwilligers en professionele hulpverleners ertoe bijdragen dat o.a. doofblinde mensen zich veiliger en meer betrokken voelen en adequater op een situatie kunnen reageren.

2009

Heel eenzaam: AD 01/2009 : Doofblinden worden nog te vaak als personen met een mentale handicap beschouwd en behandeld. Wat dan zorgt voor ongelukkige levens, zoals je in dit artikel kan lezen.

Copyright © 2007-2015 Anna Timmerman VZW. Alle rechten voorbehouden